HTML

A pénz szaga

Azt mondják, a pénznek nincs szaga.... Dehogynem!!! Van, aki megérzi, és van, aki nem. Fejlesszük együtt szaglásunkat!

Friss illatok

Linkblog

Tippek, ötletek, lehetőségek pénzszerzéshez

2010.03.11. 13:04 Dr. Flavius

A biztos nyugdíj garanciáját a nadrágotokban hordjátok fiaim!

Címkék: garancia pénz nyugdíj befektetés születés közgazdász pannónia öngondoskodás öregkor nyugdíjrendszer portfolioblogger nyika

Áve Pecunia!

A Tiberis bizony csak egy vacak kis lábmosóvíz ahhoz képest, hogy mekkora bazi folyót lehetne rekeszteni a portálokból, blogokból, választási programokból mostanság nyakunkba zúduló, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos polémiákkal, eszmefuttatásokkal. "Ezen keljen át az a tetű Caesar, ne a Rubicon-on" - röhög időnként fejhangon Vespasia anyám is, újra és újra tanúbizonyságát adva ezzel annak, hogy mily mérhetelen mértékű szociális érzéketlenség halmozódik fel egy olyan személyben, kinek alanyi, családi jogon juttat a császári kincstár kiemelt nyugdíjat.

Ömlik ránk a közgazdász-duma helyettesítési rátáról, elöregedő társadalomról, TB-alap deficitről meg a jövőbeni annuitást lehetővé tévő bonyolult jelenérték-számításokról... közdazdászkáim, ebből a nép egy halvány lilát se fog érteni.

Először is azt magyarázzátok el nekik, hogy a jelenlegi rendszer kurvára igazságtalan, mert bárki bármit mond, senki aggot se az érdemei szerint jutalmazunk, csupán annak arányában, hogy épp mennyi sarcot tudunk még legombolni az adófizetés elől önszántukból elmenekülni képtelen lúzer fiaiktól. És persze ezt a komposztdombot bizony megváltoztatni most már nem lehet, mert akkor éhen döglene vagy 3 millió polgár, azt meg mégse érdemlik, és különben is kell a szavazatuk 4 évenként.

Másodszor pedig, hogy a jövőbeni nyugdíjak garanciája egy ilyen alapvetően mamának felosztó-fiának kirovó rendszerben pusztán attól függ, hogy lesz-e majd a jövőben elég utód, akiktől lenyúljuk beszedjük a mamának a csirke-farhátra valót. (És tekintsünk most el drága közdazdászkáim az "öngondoskodás" nemes eszméjétől, az ember születésétől fogva gyarló, a bánat se fog egy életen át arra gyúrni, hogy de jó lesz majd nekem, mikor a protézisemmel kergetem a járókeretes bigéket!).

Ennek alapján viszont inkább amiatt aggódjatok, hogy Pannónia provinciánkban a gyerekszám jelenleg kevesebb, mint 1,3 (azaz 100 nő élete során 130 gyereket szül) - na ebből számítsátok ki, kinek mennyi nyugdíj jut! Vespasia anyám kiemelt sarzsiját még persze levonjuk, azt azért kalkuláljátok be.

Egy császárnak rohadt sok ideje van, így azt is kiszámoltam, hogy pusztán a jelenlegi 10 milliós népesség fenttartásához ezt a születésszámot sürgősen 1,7-re kellene emelni, és még akkor is évi 25 ezres bevándorlószámra lesz szükségetek. Úgyhogy fiaim, a nyugdíjatok garanciája a lábatok közt található, szaporodjatok, ha békés öregkorra vágytok! A pannon nők bűbája amúgyis világszerte egyedülálló, ahogy ezt nálam tonnányival fajsúlyosabb kujonok is leszögezték már milliószor, kifogásnak tehát helye nincs, én szóltam időben.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moneysmells.blog.hu/api/trackback/id/tr141831170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annababa25 2010.03.11. 14:15:47

Nem értem mit sír a cikk írója, ez köztudott, hogy a nyugdíj kevés lesz. Ha tudja hogy baj van, kevés a fizetés tegyen ellene.Ezért kell félretenni, és jó lenne ha a hangnem egy kicsit finomabb lenne, mert ez undorító.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.12. 00:23:02

a születésszám csökkenése vagy növekedése rengetegmindentől függ. Ratkó Anna például konkrétan megoldotta, hogy ne csökkenjen, de a GYES bevezetése is rendesen megnövelte a születések számát.

valami hasnolóra lenne szükség, de alapvetően úgy kéne megoldani, hogy ne a legalacsonyabb jövedelműek gyarapodjanak még több gyerekkel. Ez a bonyolult feladvány.

A családi adózás segíthatne némiképp, hogy ne csökkenjen annyira az egy főre eső jövedelem, ha gyerek születik, de ez bevételkiesés lenne az állambácsinak.

Mindenesetre, a legfontosebb kérdés ez a hosszú távú gazdasági fejlődés és fenntarthatóság szempontjából, nemzetgazdasági szinten. Mert a bevándorlókkal nem járnánk túl jól, ugye.

Dr. Flavius 2010.03.12. 09:58:32

@Sztifler: tökéletesen igazad van. Az 1,3-as születésszám még megdöbbentőbb és elkeserítőbb, ha hozzávesszük: ez egy országos átlag. A mélyszegénységben élő roma népességnél ez az arány:2,9(!)
A bevándorlókkal viszont nem lennék ennyire szkeptikus, számos olyan ország van pl USA, Németország, ahol a gazdasági fejlődésnek és a fenttarthatóságnak már évek óta nagyon fontos alapjai az immigránsok.
süti beállítások módosítása