HTML

A pénz szaga

Azt mondják, a pénznek nincs szaga.... Dehogynem!!! Van, aki megérzi, és van, aki nem. Fejlesszük együtt szaglásunkat!

Friss illatok

Linkblog

Tippek, ötletek, lehetőségek pénzszerzéshez

2010.05.21. 17:27 Dr. Flavius

Érzi-e már Orbán Viktor a pénz szagát?

Címkék: trianon orbán pénz viktor adó költségvetés szja fico kettős állampolgárság monaco államadósság aquincum lucullus portfolioblogger grimaldi

Áve pecunia!

Egy tányér sztrapacskát nem volt ideje belapátolni a frissen felesküdött kijelölt miniszterelnökünknek, mialatt már a szlovák kormány pánikszerű gyorsasággal minősítette nemzetbiztonsági kockázattá a határontúli magyarok számára pikk-pakk beszerezhető kettős állampolgárság ötletét. De vajon mit félt ennyire Szépszemű Szvatopluk derék leszármazottja, ez a nem kevésbé szép szemű Ficusz törzsfőnök?

A dolognak látszólag semmi köze a gazdasághoz és a pénzhez, azonban talán ne feledkezzünk meg mégse egy izgalmas apróságról! A kettős állampolgároknak ugyanis elvileg meg lehet teremteni annak a lehetőségét, hogy két hazájuk közül maguk választhassák meg, melyik országban szeretnének adózni, ha netán ellenállhatatlan vágyat éreznének ezen, egyébként tömegsportszerűen került tevékenység iránt. Példának okáért tekintsünk csak a Monaco-i állampolgári nyilvántartás "sportcsillagok" címmel kezdődő, igen vaskos fejezetére, Schumacherus lovassági centuriótól kezdve szinte az összes komolyabb pénztárcának örvendő tenisz-gladiátorig bezárólag órákon át sorolhatnánk Albertus kollégám alattvalóinak listáját. Akik lelkében a Grimaldi-ház ősi földjei iránt pont annyi identitástudat rejlik, mint amennyi szerelmes, lírai gondolat megfogalmazódik Ficusz vezér fejében a paprikáscsirke, pulikutya, vagy a viharsarki csűrdöngölős szavak hallatán.

Feltételezvén, hogy a pénz csábító aromája iránt nem maradhat közömbös egy 80%-os eladósodottságot friss nyári trágyazuhanyként nyakába kapó (ellenben az örök Bahama-i napsütés megváltó missziójával érkező) miniszterelnök sem, egy mégoly békés elemzőben is kisördögként ficánkol a kérdés: vajon nem arra készülnek az ország szekerének új kormányosai, hogy határontúli adófizetők sűrű garasainak és dénárjainak az Aquincum-i államkasszába történő átcsorgatásával vegyenek kései elégtételt Trianonért? Persze a határontúli hun örökösök korántsem arról híresek, hogy kolbászból gyártott kerítésekkel őrzött portákban élveznék nap, mint nap Lucullus örömeit, de azért potenciálisan ez mégiscsak egy-másfél millió lehetséges adófizető! Kábé annyi, mint ahányan ma Pannóniában összesen, nem az állami költségvetésből származó jövedelmük után fizetnek SZJA-t.

Vajon ezért akadozik mostanában sűrűn a juhtúrós galuska egyes pozsonyi torkokon?

 

Ehh... de vicces játék ez a politika! Szórakoztatóbb, mint egy augusztus 20-i tüzijáték a Nero Events rendezvényszervező kht. gondozásában.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moneysmells.blog.hu/api/trackback/id/tr692021177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszora 2010.05.23. 12:52:15

Az adóparadicsomokat ne keverd ide.
meglepődnék, ha Magyarországon élő és dolgozó/vállalkozó francia vagy német Fro-ban vagy Németo-ban fizetne az adót (a multinacionálisok adóoptimalizálása nyilvám más tészta, viszonylag kevés a magyar multi a Felvidéken :)).
Nincs ilyen összefüggés, attól tartok.
Az állampolgárság inkább a bevándorlást/letelepedést segítheti egyes esetekben (pl. Kárpátalja, akiknek eddig ugyanolyan engedély és procedúra kellett, mint bárki más nem magyar külföldinek).
Az EU-n belül már ennek nincs akkora jelentősége, viszont pl. magyar állampolgárok jogait és érdekeit a magyar állam is redményesebben képviselheti, mint egyszerűen magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokét, amire úgyis mindig azt mondják, hogy "beavatkozás a belügyekbe".
Arról enm is beszélve, hogy a külhoni magyarok állampolgársága eleve nem szűnt meg az országhatárok megváltozásával, csak a 60-as 70-es években "rendezték" ezt a szocialista rezsimek, szóval igazából a jelenlegi helyzet elsősorban szintén "szovjet" örökség.

Nagy Tibi (törölt) 2010.05.24. 17:14:16

És miért ide fizetnének adót? Egyelőre nincs TB juttatás számukra, ha én jól informált vagyok.

Dr. Flavius 2010.05.24. 22:22:34

@aszora: Martonyi gróf úr péntek este a Hír TV-ben többször is elkottyantotta (igaz nem ezen ügy kapcsán), hogy "ma már nincs öncélú diplomácia. A külpolitikának kőkeményen a gazdaságpolitikai célokat kell támogatnia!"

A bevándorlás támogatása egyébként szintén fontos cél lehet, mégpedig ezért: moneysmells.blog.hu/2010/03/11/biztos_nyugdij

aszora 2010.05.26. 22:32:44

@Dr. Flavius:

Szerintem sose volt a külpolitika öncélú :)

Bevándorlás mellett még a munkavállalás is könnyebb, h az ember az adott országban állampolgár, ez még az eu-ban is így van. Egyes szakmákban pedig hiány van, magyarlakta területeken pedig sokszor munkahiány, mert a szlovákok sem költenek fejlesztésre bizonyos helyeken.

Szóval több minden is összeklappolhat.
Persze az egésznek csak akkor van igazán jelentősége, ha van valami fejlődés lehetőség, az érintetteket is sokkal jobban érdekli ebben az esetben :)
De nel elgyünk cinikusak, sok embernek jelenthet ennél valamivel többet is dolog (pl. nekem is azért :)).
Gazdasági realitás és lelki érzelmi dolgok nem zárják ki egymást, sőt: megfelelő érzelmi állapotban simán nőhet a teljesítmény :)
süti beállítások módosítása